SALAM....SELAMAT DATANG.....

Love iT...can buY iT...

Monday, 10 August 2009

JoM MaSaK PiZzA TaNpA MeNgGuNaKaN OvEn!!

Salam...sesapa yg teringin mkn pizza jom layan...buat sdiri lg sedap dr bli di luar..jimat blanja..n paling penting sedap!! suka ati kita nk buh apa kt pizza kita...paling sesuai utk ibu2 yg bkerja spt sy...dlm 10 minit da masak..layan.....

DEMO SET PIZZAOFFER!!RM350.00

BAHAN-BAHAN YG DIPERLUKAN:-
1.TEPUNG ROTI ATAU TEPUNG PENUH PROTIEN 500g
(guna square round tupperware 1 bekas sma dgn 500g tepung...so xpayah susah2 menyukat tepung lg..n 1 bekas ni dibahagi 2 bahagian...kiranya dpt 2 doh dlm 1 bekas..500g bahagi 2 so setiap doh 250g )
2.AIR MASAK SECUKUP NYA
3.SERBUK YIS SECUKUPNYA
4.GULA SECUKUP NYA
5.GARAM NYA
(item 3 hgga 5 sy amik secubit je...xyah byk...klu yis byk...membuak nnti doh tu..)

CARA-CARA MEMBUAT 1 DOH
tepung roti yg dibahagi 2...sebahagian still dlm bekas..n sebahagian ini telah dicampurkn bahan no 3-5 td..
gaul2kn...bg sama rata...kemudian buh air sedikit demi sedikit n gaulkn bg rata keseluruhan tepung tersebut

sehingga la mjadi doh spt gambar di atas..kemudian biarkn slama 1 jam dgn bertutup..sy suka buat doh ni mlm before tido..n smpan dlm fridge..so sok pg leh trus kuarkn n masak...lg lembut n gebu doh tersebut..

BAHAN-BAHAN TOPPING ATAS DOH
1.TOMATO DI POTONG DADU
2.SOSEJ YG DI POTONG2
3.CAPSICUM DI POTONG DADU (GUNA KALER PAPE PON BOLEH ASALKAN NMPAK CANTIK N COLOURFUL..)


4.BUTTER (nk guna minyak pon boleh...tp sy prefer guna butter lg sedap!!)

5.SAMBAL SARDIN (klu ada balance sambal sardin ke...sambal ikan bilis ke..sambal ikan ke...asal boleh dimakan lg...hehehe...tp smbal sardin di atas mmg masak khas utk buat pizza ni..we ol tetiba teringin mkn pizza smbal sardin...pedas!!

Actually uols leh guna tuna mayonis utk buat sandwich...

6.MOZARELLA CHEESE
7.CHEDDAR CHEESE
(kesemua cheese hendaklak di parut ye puan2... cheddar cheese xyah byk sikit je...xnk guna pon xpe cheddar cheese...we ol guna sbb lg enak dong!!)



CARA PENYEDIAAN MGGUNAKAN KUALI TUPPERCHEF
*FRYER with GLASS
sapukn butter ke dlm kuali secara keseluruhan nya


kemudian masukkn doh yg da dibiarkn td..
tekan2 doh bagi rata n penuh dlm kuali


Letakkn sos cili...klu xnk pedas boleh gunakn sos tomato spt di pizza hut..


begini rupa doh yg telah disapu rata sos cili..

kemudian taburkn cheese dipermukaan doh..

letakkn pula sambal sardin di atas keseluruhn doh bg rata..
(make sure sardin telah dihancur2kn isinya...)

begini rupa doh yg telah siap dibubuh smbal sardin..

Taburkn skali lg cheese sepenuh2 sepadat2...sesuka ati kita la..hehehe

kemudian br la letakkn pelbagai topping spt sosej..

tomato...capsicum hijau..apa2 saja yg teragak nk letak boleh la letak...seafood ke..
begini rupa doh yg telah siap dgn topping nya..

letakkn di atas dapur...(percaya la puan2 xpayah guna oven ke...mikrowave ke...atas dapur pon boleh masak pizza ni...jadi guna la tupperchef*fryer ni..)jgn lupa tutupkn fryer tersebut dgn betul..
masak dlm 10 minit dgn api yg kecil ye puan2...xpayah api besar..

wap kelihatan menandakn hmpir masak

Ting!!ting!!
Tadaaa...da masak..pon pizza sardin kita

Jemput makan..agak besar tau pizza ni.. mmg puas la mkn..
hope uoll berpuas ati...klu gambar xmemuaskn...hrp maaf...hehehe

4 comments:

  1. pizza kamu diatas ni untuk brape org makan? (DEWASA)

    ReplyDelete
  2. Boleh tak jika kite guna altenatif lain utk masak pizza..
    Kuali ape2 or kuali bakar ikan yg kedap udara tu..

    ReplyDelete
  3. Rasanya kalau guna kuali bakar ikan tu dah jadi macam guna oven kan?tentu lagi sedap..insha allah petang ni nak cuba..

    ReplyDelete